tiistai 17. joulukuuta 2013

On pakkasia pidelly... (1)

Mitä pukea päälle sitten, kun on oikeasti kylmä?

Saariselällä on päästy nauttimaan tänäkin vuonna jo marras-joulukuussa kunnon paukkupakkasista. Keskitalvella -15 astetta on Ylä-Lapissa kohtalaisen normaali päivälämpötila, joka sopii kaikenlaiseen urheiluun ja ulkoiluun vielä oikein hyvin.
Mutta mitä sitten, kun pakkasmittarin elohopea tipahtaa -25 asteeseen?
Seuraavaksi esittelen teille, mistä oma hiihtovaatetukseni koostuu silloin, kun pakkasmittari näyttää -25 astetta.

Pukeudu kerroksittain

Kerrospukeutuminen on yleinen ohje kylmällä säällä pukeutumiseen. Kerrospukeutumisen idea perustuu kerrosten väliin jäävään ilmaan, joka eristää lämpöä. Itselläni kerrokset koostuvat teknisestä aluskerrastosta, fleece välikerrastosta, softshell kuorikerroksesta ja softshell liivistä.

Aluskerraston tarkoitus on siirtää hikoilun aiheuttamaa kosteutta pois iholta, fleece-kerraston tarkoitus on lämmittää ja kuorikerros estää viiman pääsyä iholle. Vaikka kerroksia puetaan paljon, on tärkeää, että niiden väliin jää riittävästi ilmaa, sillä muuten kerrospukeutumisen idea ei toimi. Hiihtäessä on myös mukavaa, ettei vaatteet purista ja häiritse liikkumista.


Hyvä hiihtoasu on yhtä aikaa lämmin ja hengittävä

Sormet ja varpaat lämpimiksi

Sormien ja varpaiden suojaamisesta kannattaa huolehtia pakkasilla hyvin, sillä vakavista paleltumista saattaa aiheutua ongelmia pitkäksi aikaa. Nykyaikaiset maastohiihtomonot ovat pääsääntöisesti aika kylmiä. Mononsuojat, esimerkiksi legendaariset T-Tossut, lämmittävät varpaita huomattavasti. Onkin parempi pukea mielummin ohuemmat sukat ja mononsuojat kuin ahtaa monoihin liian monet sukat. Ahtaissa monoissa varpaat paleltuvat tavallistakin helpommin.

Myös sormet paleltuvat helposti, joten hanskojen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Sormet pysyvät lämpiminä paremmin, kun ne ovat samassa "taskussa". Tämän vuoksi kintaat on aina parempi valinta kuin sormikkaat. Hyvä vaihtoehto on myös pukea ohuet, esimerkiksi villaiset, alusormikkaat kintaiden alle.

Kintaat pitävät sormet lämpiminä kovillakin pakkasilla

Sormien paleleminen voi myös johtua sauvojen kahvan materiaalista. Korkista valmistettu kahva tuntuu käsiin lämpimämmältä kuin kuminen!

"Pipo päässä pakkasella"

Tiesitkö, että suurin osa kehon lämmöstä haihtuu pään kautta?
Siksipä pään suojaaminen on todella tärkeää. Kylmällä säällä oikea pipo on päähineistä paras, ja tarvittaessa pipon alle voi laittaa myös kypärälakin. Putkihuivit (esim Buff) toimivat myös hyvin kaulan, poskien ja korvien suojaamisessa.

Itse tykkään käyttää merinovillaisia putkihuiveja, sillä ne tuntuvat vielä kosteinakin lämpimältä.

Suojaa myös hengitys!

Tulipalopakkasilla myös hengitys kannattaa suojata. Kylmä ilma ei ole terveellistä hengityselimistölle, ja se saattaa herkistää vilustumiselle ja pidemmällä aikavälillä myös esimerkiksi astmalle.

Hengityselimistön suojaamiseksi on olemassa monenlaisia ratkaisuja. Yksinkertaisimmillaan huivin tai kypärälakin läpi hengittäminen lämmittää hengitysilmaa hieman, mutta samalla huivi kostuu ja näin ollen myös jäätyy. Jäinen huivi saattaa tehdä paleltumia kasvojen iholle.

Hengitysilman lämmitin lämmittää ja kosteuttaa sisäänhengitysilmaa


Itse käytän kovilla pakkasilla Lungplus hengitysilmanlämmitintä. Ei ehkä niin kaunis vekotin, mutta toimii kyllä! Samaan tarkoitukseen on varmasti saatavilla monenlaisia muitakin kohtuuhintaisia ratkaisuja, joten turhaan ei kannata keuhkojansa palelluttaa! Saariselällä hengitysilman lämmittimiä myy Partioaitta.

Entä sitten, kun tulee vielä kylmempää?

Usein käy myös niin, että lämpötila laskee vieläkin kylmemmäksi, eikä tällä pukeutumisella enää pärjää. Mikä sitten avuksi?

Jatkoa seuraa seuraavassa tekstissä!

Tekstiin liittyviä linkkejä:

Saariselän sääennuste
Pakkasen purevuus taulukko
Saariselän latutilanne
Noname hiihtovarusteet 

Tiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti