tiistai 10. joulukuuta 2013

99 pohjoista helmeä - osa 2

Yrjön 9 helmeä:


99 pohjoista helmeä -juttusarjan toinen blogisti Yrjö esittelee nyt lukijoille yhdeksän helmeään Pohjois-Lapin alueelta.

1. Paavisjärvi

Inarin ja Ivalon välissä sijaitseva ja Inarinjärveen yhteydessä oleva Paavisjärvi on äitini kotipaikka. Se on ollut minulle koko ikäni tärkeä paikka. Lapsena siellä tuli käytyä kesäisin usein. Päivät siellä menivät uiden ja virveliä heitellen. Syksyisin kävimme myös hillassa ja puolukassa. Nykyisin siellä on tullut käytyä liian harvoin, kaikenlainen muu tekeminen vie ajan.

Kesäilta Paavisjärvellä. Kuva: Yrjö Portti

2. Jäniskoski

Juutuanjoessa pari kilometriä kirkonkylän sillalta ylöspäin sijaitsee hieno ja varsinkin keväällä erittäin vuolas Jäniskoski. Lapsena kävin siellä keväisin katsomassa tulvaa. Nyt kevään kuohuja on helppo käydä katsomassa, koska kosken yli on rakennettu riippusilta. Riippusilta on osa hienoa "Oi Juutua" -polkua.

Juutuanjoen Jäniskoski.
 

3. Lokakuun kuulaat ilmat

Aiemmin talvi tuli yleensä jo lokakuun puolivälissä. Silloin oli mukava hiihdellä melkein kuin keväisissä keleissä; aurinko paistoi ja pakkasta ei ollut liikaa. Nykyisin sellaisia päiviä on harvassa.

4. Keskitalven kuutamo

Keskitalven täydenkuun ajat ovat hienoja. Silloin on yleensä pakkasta, joten taivas on selkeä. Täyden kuun aikana iltaisin ulkona näkee kulkea aivan ilman keinovaloa. Revontulet olisivat sitten jo kerma kakun päälle. Monta kertaa olen käynyt hiihtolenkillä kuun valossa. Tunnelma on erikoinen ja ainutlaatuinen.

Keskitalven täysikuu valaisee maastoa.
 


5. Kevon luonnonpuisto

Utsjoen kunnan alueella sijaitseva, vuonna 1956 perustettu Kevon luonnonpuisto on tutustumisen arvoinen alue. Etenkin ruskan aikana vaeltajat valloittavat sen 65 kilometriä pitkää vaellusreittiä. Puiston helmi on kanjonimainen syvä rotkolaakso, Kevon kanjoni. Se sykähdyttää aina yhä uudelleen. Reitti on tullut vuosien varrella vaellettua läpi harjoitusmielessä useaan kertaan.

 Kevon kanjoni. Kuva: Kevon kuva-arkisto
 

6. Ravadasköngäs

Lemmenjoen kansallispuiston alueella sijaitseva Ravadasköngäs on hieno nähtävyys. Sen korkeus on yli 20 metriä. Tulva-aikaan keväällä putouksesta alas tuleva vesimäärä on melkoinen.

 Ravadaskönkään kuohuja.
 

7. Vuodenajat

Täällä meidän leveysasteilla on vielä kutakuinkin selvät neljä vuodenaikaa. Etelä-Suomen loskakelit puuttuvat täältä lähes kokonaan. Varsinaista etelän kaamosta täällä ei ole, koska lumi, tähdet ja kuu antavat valoa. Talvi on tosin lyhentynyt noin kuukaudella verrattuna 1970-luvulle, ja kesä ja syksy ovat vastaavasti pidentyneet.

8. Sikovuonon kylä

Inarista noin 7 kilometriä pohjoiseen Muddusjärven rannalla sijaitsee nykyisin pieni, eläköitynyt Sikovuonon kylä. 1960-luvulla  se oli erittäin elinvoimainen ja lapsirikas kylä. Olen asunut siellä 7,5 ensimmäistä vuottani. Muistoihin ovat jääneet kalastusreissut isän kanssa siikasaaliineen ja hiihtoretket naapurin pojan kanssa Sikovaarassa ja Luosmatunturilla.

9. Suunnistusmaastot

Inarin kunnan alueella on todella hyviä ja erilaisia suunnistusmaastoja. Saariselän kyläkeskuksen alue soveltuu hyvin sekä maasto- että korttelisuunnistukseen. Saariselän tunturialueen maastoissa on pidetty monet Suomen tunturisuunnistuksen kilpailut. Joka kerta kilpailut ovat saaneet kiitoksia. Koppelon alueella voidaan pitää suuremmatkin kilpailut - niin hyvä alue on. Inarin Kortevaaran erikoisuutena on erittäin suuret kivet ja siirtolohkareet.

Saariselällä järjestettiin Suomen tunturisuunnistus kesällä 2013.

Tekstiin liittyviä linkkejä:

Inarijärven vesistö
Kevon luonnonpuisto
Juutuan retkeilyalue
Lemmenjoen kansallispuisto
Ravadasköngäs
Lapin Sudet suunnistus
Revontulet


Yrjö Portti

Kirjoittaja on syntyperäinen inarilainen ja aktiivinen luonnossa liikkuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti