keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Saariselän maastopyöräilykesä

Retkelle Saariselän poluille

Saariselkähän on perinteisesti hyvin tunnettu vaellus- ja hiihtopaikka. Meillä on täällä talvella Suomen parhaat ladut, ja kesäisin loppumattomat polkuverkostot Urho Kekkosen kansallispuistossa ja sen ulkopuolella. Saariselän hienoista poluista on moneksi. Perinteisen vaeltamisen lisäksi polut sopivat loistavasti polkujuoksuun tai maastopyöräilyyn.
 
 
Saariselän tuntureilla pääsee pyöräilemään mahtavissa maisemissa
 

Siinä vaiheessa, kun tulee olo, että Saariselän polut on vaellustossuperspektiivistä jo liiankin tuttuja, kannattaa vaihtaa kulkupeliksi maastopyörä. Kaikki reitit UK-kansallispuiston ulkopuolella ovat sallittuja maastopyöräilyyn. Ensi vuonna sallitut polut saattavat laajentua myös puiston sisäpuolelle. Tutut polut saavat uusia piirteitä pyörän selästä - matka taittuu joutuisammin ja katse kiinnittyy ehkä eri asioihin kuin vaellellessa.
 

Vuokrapyörä Kona Shopista

Jos sinulla ei ole omaa pyörää, tai et jaksa ottaa sitä lomalle mukaan, ei hätää. Saariselän Kona Shopista saat vuokralle kylän parhaat maastopyörät! Hyvällä pyörällä saa mukavasti kokemusta lajista, eikä tarvitse pelätä, että pyörä jättäisi matkan varrelle!
 
 
Konashopin pyörät sopivat täydellisesti Saariselän maastoihin
 

Muutoin pyöräretkelle varustaudutaan kuten patikkaretkellekin. Hyvä säänmukainen ulkovaatetus ja hyvät kengät riittää, kypärän saa vuokralle pyörän mukana. Juomavettä ja pientä evästä kannattaa oikeastaan aina varata mukaan. Hyvät retkieväät matkan varrella kruunaavat retken! :)
 

Oppaan johdolla tai karttoja tutkiskellen

Saariselällä on muutamia merkittyjä maastopyöräilyreittejä, joita seuraamalla pääsee tutustumaan hieman alueen suomiin mahdollisuuksiin. Suurin osa alueen hienoista maastopyöräilyreiteistä ei kuitenkaan ole merkitty mitenkään. Satoja kilometrejä pitkä polkuverkosto risteilee ympäri tuntureita ja metsiä, joten parhaiden reittien löytymiseen vaaditaan hieman paikallistuntemusta.
 
 
Paikallisen oppaan johdolla maastosta löytyy parhaat mahdolliset polut
 
 
Alueen maastokartan avulla pääsee hyvin alkuun, sillä siitä löytää paljon muuten merkkaamattomia polkuja. Jos matkaa haluaa taittaa ilman huolta reitin löytymisestä kannattaa lähteä mukaan opastetulle retkelle. Paikallinen opas tuntee alueen maastot ja parhaat polut, jolloin itse voit keskittyä nauttimaan pyöräilystä ja maisemista. :)
 

Saariselkä MTB Stages -maastopyöräilyviikonloppu

Saariselän maastopyöräilykesä huipentuu elokuun lopussa Saariselkä MTB Stages -maastopyöräilytapahtumaan. Luvassa on maastopyöräilytoimintaa kaiken ikäisille ja tasoisille maastopyöräilyn harrastajille. Kilpa- ja harrastepyöräilijät pääsevät testaamaan kuntoaan ja taitoaan kolmipäiväisessä etappikilpailussa, jonka reitit käyttävät hyväkseen kaikkia alueen hienoimpia polkuja.
 
Aloittelijoille ja kuntoilijoille on tarjolla kolme erillistä yksittäistä tapahtumaa, joihin voi jokaiselle päivälle ilmoittautua erikseen. Pitkien reittien lisäksi junioreille ja kuntoilijoille on olemassa lyhyemmät reitit, joista kokemattomampikin harrastaja selviää kunnialla maaliin.
 
 
Lasten leikkimielisessä kisassa kaikki pääsevät osallistumaan
 
 
Lauantain kohokohta lienee kaikista muista tapahtumista huolimatta lasten KIDS' XCO, joka on lasten leikkimielinen lyhyt kisailu. Kisapaikalle merkitään lapsille oma n. 400m pitkä reitti, jossa vanhemmat voivat seurata lastensa etenemistä koko ajan.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti