maanantai 27. tammikuuta 2014

Inarijärvi - retkeilijän paratiisi

Iso-Inari - Suomen pohjoisin suurjärvi


Saariselän tunturiylängön takana, liki Jäämeren helmassa lepää Iso-Inari, Suomen pohjoisin suurjärvi. Karua rantaviivaa mutkittelee kivikkoisten vaarojen kupeilla kolmisen tuhatta kilometriä. Pohjoisen sijaintinsa lisäksi Inarijärvi poikkeaa muista Suomen suurjärvistä erämaisuutensa ansiosta - yhdessäkään saaressa ei ole kiinteää asustusta.

Inarin saaristoa. Kuva: Hannu Vallas
Inarijärvellä on yli 3 000 saarta, joissa yhdessäkään ei ole vakituista asutusta. Kuva kopioitu Metsähallituksen luontoon.fi palvelusta.

Erämaajärvelle venesatamien kautta


Nellim on monen Itä-Inarille pyrkivän luonnollinen lähtösatama. Nanguniemessä, Veskoniemessä, Inarin kirkonkylällä sekä Partakon Kotalahdessa löytyy venesatamat sekä veneenlaskuluiskat. Nitsijärven kautta käy talvisin monen pilkkionkijan reitti.

Näihin päiviin asti Inarijärvi on säilynyt omatoimisten retkeilijöiden ja kotitarve-erästäjien Eldoradona.

Alueita hallinoiva Metsähallitus on rakentanut suosituimpiin leiriytymispaikkoihin veneilytukikohtia ja laitureita. Se myös huoltaa ja pitää kunnossa järvellä sijaitsevia autiotupia. Näillä toimilla pyritään keskittämään matkailijoiden kulkemista ja säästämään kaunista, karua, mutta myös hyvin haavoittuvaa luontoa.

Rauhaa ja hiljaisuutta

Hiljaisuutta ja rauhaa etsivälle matkailijalle Inarijärvi on toistuvien retkien kohde. Se on paikka, jonne nykyajan kiireinen elämänrytmi ei yllä. Se on paikka, missä voi kohdata erämaaluonnon paljaimmillaan - karuna, mutta kauniina. Se on paikka, missä kulkija voi häivähdyksenomaisesti tajuta oman pienuutensa ja paikkansa luonnon suuressa kiertokulussa.

Tekstiin liittyviä linkkejä:

Metsähallituksen ohjeita järvellä liikkujille
Inarijärven historiaa

Seppo Saraspää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti